דפי מאורות -הנני שלחני - אלי כהן

דפי מאורות (5771-34)
אלי כהן הי"ד
תרפ"ה–תשכ"ה (1924–1965)
 
 
"מילאתי חובתי עד תום ונשארתי נאמן לעמי ולארצי עד הרגע האחרון". אלו היו מילותיו האחרונות של אלי כהן, איש מודיעין ישראלי שפעל בסוריה במסווה של אזרח סורי עד שנחשף, נשפט והוצא להורג.  
אלי כהן  נולד באלכסנדריה שבמצרים. עם סיום לימודיו בתיכון החל ללמוד הנדסה באוניברסיטה של אלכסנדריה. גל האנטישמיות שפקד אז את מצרים מנע מאלי לסיים את לימודיו והוא עבר לעסוק בטקסטיל. בתחילת שנות החמישים הצטרף לתנועה הציונית ולאחר "מבצע קדש", כמו רבים מיהודי הקהילה, גורש ממצרים ועלה לארץ. בארץ השתקע בבת ים ונשא לאישה את נדיה, אחותו של הסופר סמי מיכאל.
בשנת 1960 המצב הביטחוני מול סוריה החמיר (קרבות בכינרת וברמת כורזים) ו"המוסד" גייס אותו לפעילות. אלי התחזה לכאמל אמין ת'אבת – יורש אמיד המעוניין בייצוא מלאכת מחשבת סורית לאירופה. תחילה הוא יצא לארגנטינה והתערה שם בקהילה הסורית-לבנונית. בינואר 1962 יצא לדמשק. גילו הצעיר, אמידותו, אורח חייו וקסמו האישי הצליחו לחבב אותו במהירות על שכבת קצינים צעירים חילוניים ומוכשרים, ששנה לאחר מכן תפסה את השלטון בסוריה. 
הודות לקשריו בצמרת הצבא והשלטון הסורי הצליח אלי כהן להעביר לישראל מידע חיוני על התכניות להטיית מקורות הירדן, על הסיוע שהגישו הסורים לארגוני הטרור הפלסטיניים ועל היערכות הצבא הסורי ברמת הגולן. המידע שהעביר סייע מאוד לצה"ל במלחמת ששת הימים.
הפגיעה הישראלית במפעל ההטיה ובבסיסי הפת"ח הביאה את הסורים לחשוב כי יש מרגל בקרבם. הסורים קיבלו ציוד האזנה רוסי משוכלל ולבסוף הצליחו לעלות על מקור השידורים ולתפוס את אלי כהן (1965). אלי עונה קשות, נשפט במהירות ולאחר חמישה חודשים, בט"ז באייר תשכ"ה, הוצא להורג בתלייה.
אלי כהן נקבר בדמשק ועד היום מסרבים הסורים להתיר את הבאתו לקבורה בישראל. הותיר אחריו אישה ושלושה ילדים.
לעיון נוסף:
·         מיכאל בר-זהר, ניסים משעל,  המוסד: המבצעים הגדולים, תל אביב : משכל, [תשע"א] 2010.
·         שמואל שגב,  בודד בדמשק : חייו ומותו של אלי כהן, ירושלים: כתר, 1986.
 
 
 

 

 

 

מחבר:
פולצ'ק, בועז