מחנכים באמונה - המדרשות לנשים

דפי מאורות (5772-08)

 "רעיון השוויון, שהניע את התנועות לשחרור האישה, הביא לשינוי במגמות בהשכלת נשים יהודיות בארץ ובחו"ל.

 
 

הצורך האמיתי והגואה להתחבר עם תורה ויהדות מצא את ביטויו בהגברת הלימודים התורניים אצל נשים. רעיון השוויון לנשים, אף שהוא רעיון מודרני, מתחבר לרעיון תיקון עולם, שעיקרו: התקדמות והתפתחות, גם ברגש גם בשכל ובכל המישורים האנושיים", כתב הרב ד"ר יהודה פליקס, שייסד את מכללת אורות ישראל ועמד בראשה במשך שנים רב
המדרשה הראשונה לנשים שנועדה לתגבור לימודי יהדות הייתה מדרשת "ברוריה" שנוסדה בשנת 1977 ביוזמתו של הרב חיים ברוונדר בשיתוף עם הגברת מלכה בינה. מדרשה זו ביקשה להיענות לדרישה גוברת והולכת של נשים המחפשות את דרכן אל היהדות האורתודוקסית. הייתה זו מדרשה חלוצית שעיצבה תכנית לימודים מהפכנית לנשים. מאוחר יותר פרשה גברת מלכה בינה מ"ברוריה" והקימה את מת"ן. שני מוסדות אלו השפיעו גם על הקמתה של מדרשת נשמ"ת. במדרשות החלה תופעה חדשה של נשים הלומדות בחברותות לימודי קודש כולל לימוד גמרא, בדומה לבית המדרש הגברי המסורתי. 
בשנים האחרונות יותר ויותר נשים ובנות רוצות ללמוד תורה, להעשיר ולבנות את עולמן הרוחני ולהרחיב את ידיעותיהן בספרות התורנית. יש ביקוש רב למסגרות מתאימות. כ-25 מדרשות תורניות מאוגדות היום ב"פורום המדרשות התורניות לבנות". מדרשות אלו פזורות ברחבי הארץ ולומדות בהן כ-1000 נשים, לפני שירות לאומי או אחרי שירות לאומי, בתכנית מלאה, ועוד כ-2500 נשים ונערות בתכניות חלקיות. תכניות הלימודים והתכנים הנלמדים במדרשות משתנים ממדרשה למדרשה וכוללים לימודי אמונה ומחשבה, הלכה, חסידות, מידות ומוסר, ובחלק מהמדרשות גם תלמוד. הלימוד בבית המדרש מושתת על אמונה עמוקה בחשיבות הרבה של עיצוב עולם תורני מעמיק לנשים,  במיוחד לבנות המעוניינות לפתח את אישיותן הרוחנית ובד בבד להעמיק את השכלתן התורנית. אחת המדרשות היא "שילת", בראשות הרב שי גרין, העומדת בקשר ישיר עם מכללת אורות ישראל ותלמידותיה-בוגרותיה לומדות במכללה. זאת ועוד, במכללת אורות ישראל קיימת זו השנה השלישית מדרשת "ושננתם לבנותיך", המתמקדת בהעצמת התלמידות בתחום העמקת הידע התורני-הלכתי.

 
לעיון נוסף:
• אלאור, תמר, בפסח הבא: נשים ואוריינות בציונות הדתית, רעננה, עם-עובד, תשנ"ט 1998
• פליקס, יהודה, "מעמד האישה ולימוד תורה", אתרוג, 13, תשרי תשס"ב, אוקטובר 2001
פורום המדרשות לבנות   http://www.midrashot.net
 
 
 

 

מחבר:
צורן, עמליה
דוא"ל: