מחנכים באמונה - גשר

דפי מאורות (5772-29)

גשר

בסוכות תש"ל (1970) פתחה "גשר" בתוך אסבסטונים ירדניים נטושים בכפר עציון את הסמינר הראשון של מפגש בין תלמידים מבתי ספר דתיים וחילוניים. מאז ועד היום השתתפו מאות אלפי משתתפים בפעילויות של "גשר" ולמדו על פי חומרי הלימוד שהופקו על ידה. ​

 
 
 
"גשר" הוא שמו של מרכז חינוכי לדיאלוג ולהעמקה בנושאי זהות יהודית וחברה ישראלית. "גשר" פועלת כדי לגשר בין דתיים וחילוניים ולקדם דו-שיח והבנה בין חלקי העם השונים. "גשר" פונה אל בני נוער בחינוך העל-יסודי, לחיילים, לסטודנטים, למורים ולמבוגרים ממגזרים שונים. "גשר" מפעילה מניפה רחבה של בתי מדרש המבקשים להזמין כל ישראלי לקחת חלק בלימוד טקסטים מארון הספרים היהודי, להכירם ולהפכם למרכיב מרכזי בזהותו האישית, למשל: 
גשר למדיה: בית מדרש לאנשי תקשורת היוצר חיבור בין תחום הרוח היהודי לתחום התקשורת; 
ליב"ה: לומדים יהדות במקומות העבודה; 
ראש גשר: בית מדרש משותף למנחי גשר, דתיים וחילוניים, המזמין אותם להכיר מקרוב את החברים לעבודה, ללמוד בחבורה מגוונת ולקיים לימוד עמיתים משותף באווירה של התבוננות והקשבה. 
"גשר" רואה חשיבות רבה בלימודי האזרחות מתוך אמונה שדרך הוראת המקצוע מעוצבת דעתם ותודעתם של עשרות אלפי תלמידים ומורים לגבי אופייה של מדינת ישראל. "גשר", כארגון הדוגל בחזון היהודי-דמוקרטי, פיתחה סביבה לימודית חדשה באזרחות שמטרתה להפוך את לימוד מקצוע האזרחות בתיכון לחוויה לימודית ואישית משמעותית לתלמידים, בשלב שבו הם מגבשים את זהותם האישית והלאומית. "גשר" מפעילה השתלמויות למורים לאזרחות המתאפיינות בעבודה סדנאית, תרגול שאלות עמדה ושילוב של מקורות יהודים.
כך מגדיר הרב דניאל טרופר, מייסד "גשר", את מטרותיו של המרכז:
" 'גשר' חותרת מצד אחד לגשר על הפער ההולך וגדל בין דתיים לחילוניים, ומצד שני פועלת לעצב חברה המושתתת על ערכים יהודיים משותפים. שני כיוונים אלה קשורים זה בזה. הטרגדיה של החברה הישראלית היא שהתרבות היהודית אשר איחדה את העם היהודי בכל פזורותיו מהווה כאן, במדינת ישראל, גורם מרכזי במחלוקת בין הקהילות. זהו פילוג המביא לכעס, לניכור ולקרע בעם. איחוי הקרע יבוא על ידי חינוך יהודי-פלורליסטי רחב ובאמצעות שיח כן ואמתי בין חלקי העם". 
 
לעיון נוסף:
• אתר גשר: http://www.gesher.co.il
 

 
 
 

 

 

 

מחבר:
צורן, עמליה
דוא"ל: