פרשת חיי שרה

דפי מאורות (5776-05)
נשים ונשיות בפרשת חיי שרה

שרה, המורה הרוחנית הראשונה, מגיירת את הנשים, ואברהם מגייר את האנשים, היהודים הראשונים. הגמרא מלמדת אותנו שכאשר האישה חזקה וטובה, היא גורמת גם לבעלה להיות חזק וטוב יותר. תורת שרה היא תורת האוהל: באוהל הייתה לה עיסה ומאותו בצק הייתה עושה חלה לכל השבוע.

 
 

זו "הברכה שבעיסה" של שרה אמנו. מעל האוהל היה לה ענן ומעל החלון – נר שדלק מערב שבת עד ערב שבת הבא. ענן, נר ועיסה – אלו דברים חולפים. מה עלינו לעשות כדי שחיינו לא יהיו דבר "חולף עם הרוח"? שרה לחשה את הסוד הזה לרבקה, וכן הלאה במשך הדורות:
הברכה שבעיסה היא הפרנסה.
ענן באוהל – דיני טהרת המשפחה.                                                           
נר – שבת, שלוות הנפש.
בפרשת חיי שרה אנו לומדים להעריך כראוי את דמותה של שרה. אברהם ויצחק חוזרים מהעקדה ואינם מזהים את האוהל כי אין ענן ואין נר, יש חושך בפנים ובחוץ, ואין ריח של חלה... שרה נפטרה! ממה אימהות נפטרות? שרה נפטרה מצער עוד טרם הספיק השטן לומר לה שבנה לא נעקד בסופו של דבר (מסמל את הגוף); אברהם נפטר חמש שנים לפני שהיה מיועד לו, כדי שלא ישמע שישמעאל בנו יוצא לתרבות רעה (מסמל את הנפש).
בגמרא מסופר על שרה: רבי עקיבא מלמד תודה ותלמידיו מתנמנמים; הוא שואל חידה על אסתר שמלכה על 127  מדינות והייתה צאצאית של שרה שנפטרה בגיל 127, ותלמידיו מתעוררים וחוזרים ללמוד בשקדנות. הפרי צדיק מפרש שהם הביטו ברבי עקיבא וראו את ההבדל בינו ובינם וזה עורר אותם ללמידה. מתנמנמים לשון "מת". לכן מביא להם לדוגמה את אסתר, שאמרה שכביכול שרה אינה רלוונטית לחייה, כי פרעה חטף אותה, אבל הוא אינו מצליח לגעת בה כי מלאך ה' מכה אותו. אבל אסתר מתעוררת, כביכול מבחירה, במשך ארבע שנים לצד אחשוורוש, בוקר בוקר במיטתו. מה למדה ממנה? שרה נתנה כוח לאסתר.
חכמת החיים של שרה מופיעה גם בצורה שבה נזכרים שנות חייה: שבע שנים, עשרים שנה, מאה שנה. למה כתוב כך?
חז"ל מסבירים: "כל ימיה שווים לטובה". בת ק' כבת כ'; בת 20 כבת 7. היה לה את מידה ההשתוות, הבינה את מקומה בחיים. פרק ק' בתהלים – מזמור לתודה; פרק כ' – התסכולים. כל היום הייתה שרה אומרת את המילה "לטובה".
יום שחולף אינו חוזר. כל יום שווה ויש ללמוד ליהנות גם מהדרך. לקום בכל יום כמו השמש, כי לשמש יש יעד ארוך טווח – להקיף את כדור הארץ במשך שנה. בכל יום השמש מתקדמת, עושה סיבוב שלם ומשלימה משהו. "ויהי ערב ויהי בוקר ויהי טוב מאד".
איך הופכים כל יום לשווה?
יום שלא עשינו בו חסד הוא יום לא שווה, "שמש צדקה ומרפה בכנפיה". לעשות טוב לאדם אחר, לקום בכל יום ולעשות חסד. מהו חסד? אי אפשר למדוד אותו. יש לבחון איך אנו יכולים לגמול חסד בעולם. יום עם התגברות זה יום של חסד. השמש היא הכי גיבורה, כי היא קמה אחרי עלבון נורא של שקיעה בחושך טוטאלי, אבל "הנעלבים ואינם עולבים [...] ואוהבם השמש בגבורתו". להקרין אור וחום על כולם. שנזכה!
 
(שכתוב מתוך שיעורה של הרבנית ימימה מזרחי)
 
בתאל שוורץ
סטודנטית בהתמחויות ללימודי ארץ ישראל
ולחינוך חברתי קהילתי
 

 

קבצים להורדה:
מחבר:
שוורץ, בתאל